
GLASGOW CITY COUNCIL 
CIVIC GOVERNMENT (SCOTLAND) ACT 1982 

MANAGEMENT RULES REGULATING CEMETERIES AND CHURCHYARDS UNDER 
THE CONTROL OF THE COUNCIL 

GLASGOW CITY COUNCIL, the Local Authority for the City of Glasgow by virtue of the 
Local Government etc (Scotland) Act 1994, ("the Council") by virtue of the powers 
conferred on it by Section 112 of the Civic Government (Scotland) Act 1982 ("the 1982 
Act") and the City of Glasgow District Council Confirmation Order Act, 1988 ("the 1988 
Act") hereby makes the following management rules for the regulation of cemeteries 
and churchyards under the management or control of the Council and the conduct of 
persons while in said cemeteries and churchyards ("the Rules"). 

1. Interpretation 

In these Rules the following terms shall have the following meanings: 

1.1 "Authorised Officer" means a person who is authorised by the Council, either 
generally or specifically, to act in matters arising under these Rules and shall 
include Police Officers in the course of their duties apprehending a breach of 
these Rules in relation to any park or building thereon in terms of these Rules. 

1.2 "Cemetery" means any land or premises, including Churchyards, which is 
owned, occupied or managed by the Council or is otherwise under the control of 
the Council and to which the public has access, (whether on payment or not) 
used for the purpose of burials and which land or premises falls within the remit 
of Glasgow City Council. 

1.3 "Churchyard" means a burial ground surrounding any church, active or inactive, 
as defined by the Church of Scotland (Property and Endowments) Act 1925. 

1.4 "Exclusion Order" means an exclusion order made in terms of section 117 of 
the 1982 Act. 

1. 5 "Lair" means an exclusive right( s) of burial or grave. 

1.6 "Lair Certificate" means the certificate describing the Lair purchased by the 
Lairholder from the Council in which the Lairholder is given the Lair. 

1.7 "Lairholder" means an individual or individuals named in the cemetery register 
and lair certificate for any given Lair. 

1.8 "Memorial" means any headstone, monument, tombstone or grave marker 
placed on any Lair or a plaque in a designated area such as a memorial wall. 



1.9 "Scottish Outdoor Access Code" means the Scottish Outdoor Access Code 
and any guidance or regulations amending the same under the Land Reform 
(Scotland) Act 2003. 

1.10 In these Rules unless the context otherwise requires words denoting the singular 
shall include the plural and vice versa and words denoting any gender shall 
include all genders. 

2 The Exclusive Right of Burial 

2.1 Purchase of a Lair 

2.1.1 The sale of Lairs shall be at the sole discretion of the Council. Only such Lairs as 
are numbered on cemetery maps held by the Council shall be allocated. 

2.1.2 A person may acquire a Lair, subject to the payment of the price, the Rules and 
all relevant legislation. For the avoidance of doubt, the area of ground in which 
the Lair is exercised shall remain wholly in the ownership of the Council. 

2.1.3 The Council shall provide the Lairholder with a Lair Certificate describing the Lair 
purchased. A Lairholder, duly registered in the records of the Council, shall have 
an exclusive right of permitting the Lair to be opened. 

2.1.4 The Lairholder shall not be permitted to sell the Lair except to the Council. 

2.1.5 The Lairholder shall not be entitled to transfer any or all of his exclusive rights of 
burial during his lifetime without the prior written consent of the Council. 

2.1.6 The Lairholder may bequeath the Lair to any member of his family or to any 
unrelated person. The Council shall not be responsible for any misunderstanding 
or error in the acceptance in good faith of any person claiming to be the legal 
Lairholder, or to have a right of burial even though it should be ascertained 
subsequently that such a claim was unfounded. 

2.1.7 Upon the death of the Lairholder, their representative, on application to the 
Council, shall be entitled on production of evidence right to the reasonable 
satisfaction of the Council, to be registered as the Lairholder in the Council's 
records. In such cases a memorandum of entry may be engrossed upon the 
original Lair Certificate or a new certificate issued, but no new certificates shall be 
issued until the original Lair Certificate is produced and surrendered to the 
Council if required, or accounted for satisfactorily. To prevent disputes, the polling 
persons shall be agreed as the representatives of a Lairholder who has died and, 
as such the representative shall be entitled to be registered as Lairholder. 



2.1.8 If a Lairholder dies leaving a lawful spouse and children and shall have made no 
valid request of the Lair, such spouse and such children, shall have the right to 
interment in the Lair for themselves only, and the rights of burial in the said Lair 
shall descend to the Lairholder's children in equal part. In the absence of any of 
the Lairholder's immediate issue surviving the Lairholder, the right of interment 
shall devolve in equal part to the children of the Lairholder's children (the 
Lairholder's grandchildren), and so on until there are no further descendants of 
the Lairholder. 

2.1.9 The transfer of any Lair shall be subject to the appropriate provisions of in the 
Statutory Declaration Act 1835. 

3. Forfeiture 

3.1 Failing interment in or transfer of a Lair for a period of fifty years, the Council may 
terminate the exclusive right of burial therein, provided that such intention to 
terminate has been advertised in two publications of a national newspaper and 
two local newspapers. In addition, a period of twelve months shall be allowed to 
elapse, whereupon, failing any claimant, the Council may, by simple resolution ; 

duly minuted, declare the Lair to be terminated and may dispose of the Lair 
anew. 

4. Notice of Interment 

4.1 All burials must be authorised by the Council prior to funeral arrangements being 
publicly announced. 

4.2 Notice of interment must be given to the Council's Cemeteries Office as early as 
possible. 

4.3 No Lairholder shall be entitled to have the ground opened to a greater depth than 
2.4 metres, and no interment shall be made without there being at least 600mm 
of soil between the ordinary surface of the ground and the coffin. It is intended 
that Lairs will accommodate three adult interments. This is dependent on the 
ground conditions discovered following the initial opening of the Lair. The Lair 
details and available space in any one Lair shall be recorded on the Lair 
Certificate immediately following each interment. The digging of graves and 
installation of memorial foundations shall be done only by persons authorised by 
the Council. 

4.4 The Council shall keep registers in which every interment shall be recorded, 
specifying the Lair, the depth of the grave, the date of the interment, the name 
and age of the person interred and any other information which Is deemed by the 
Council to be necessary. 

4.5 A table of Interment Fees and other charges shall be kept within the Council's 
Bereavement Services Administration and published on the Council's website. In 
addition, all fees and charges in connection with interments, Lair Certificates, 
etc., shall be acknowledged on official printed receipt forms. 



4.6 Funeral Directors shall ensure that their customers are suitably advised as to the 
extent of these Rules and any other amendments introduced by the Council from 
time to time i.e. memorial inspection, transfer of exclusive burial rights, etc. 

4.7 Funeral Directors are responsible for the provision of sufficient bearers to convey 
the coffin from the hearse to the graveside. If persons acting on behalf of the 
Council are required to assist, neither they nor the Council will be held 
accountable for damage to hearses or coffins. 

5. Memorials 

5.1 The erection of Memorials shall only be permitted on purchased Lairs. 

5.2 A Lairholder shall be entitled to have a Memorial erected but such Memorial shall 
not protrude in any way over that part of the Lair to be opened for burial. 

5.3 The Lairholder shall be liable for the risks of any damage by or to any Memorial 
on the Lair. 

5.4 Planting is permitted at the head of the lair but shall not infringe in any way over 
that part of the Lair to be opened for burial and shall only be permitted with the 
consent of the Council. The Council shall not be responsible for any loss or 
damage to vases or any other items placed on Lairs. 

5.5 Kerbs, copes, railings, fences, gravel, corner stones or any other such 
ornamental additions to the lair shall not be permitted. 

5.6 The Lairholder shall keep Memorials in a neat and proper condition, of which the 
Council shall be the sole judge. The Council may give notice to a Lairholder 
requiring the Lairholder to take such remedial action as may be deemed 
necessary to bring the Memorial into good order and repair. The Council shall be 
entitled, within twenty one days from the date on which any remdeial notice was 
given to the Lairholder at their last known address, to make the Memorial safe or 
remove the Memorial to a suitable storage point for a period of twelve months 
and thereafter dispose of such memorials in an appropriate manner if the 
Lairholder fails to attend to any remedial notice. 

5.7 Foundations for all Memorials shall be constructed in accordance with such 
recommendations formulated by the National Association of Monumental Masons 
Code of Working Practise from time to time. 

5.8 The application for the erection of a Memorial must be approved by the Council 
and must conform to the appropriate administrative requirements. Only an 
application in the appropriate form and accompanied by a copy of the Lair 
Certificate will be processed. 

5.9 Memorials are erected at the owner's risk. The Council shall not be responsible 
for any loss or damage thereto. 

5.10 The Section of the cemetery and Lair Number must be cut plainly upon the side 
of the memorial at the expense of the person erecting the Memorial. 



5.11 No Memorial or part thereof shall be removed from the Cemetery without 
notification to the Council. 

6. General 

6.1 The hours when any Cemetery shall be opened and closed shall be such hours 
as may be intimated by notices displayed at or near the principal entrances. The 
opening hours are subject to change at any time, at the sole discretion of the 
Council. The Council may, by notices posted at or near the place to which it 
refers, close any part or portion to the public for such time as it may consider 
necessary. 

6.2 No persons shall enter or leave the Cemetery except by the entrances and exits 
provided for that purpose. 

6.3 No person, other than an Authorised Officer, shall enter or wilfully remain within 
the Cemetery except during the hours in which the same is open to the public as 
agreed by the Council. 

6.4 The Council encourages the use of Cemeteries and Churchyards as an historical 
and cultural amenity however, where an unauthorised gathering congregates in 
any cemetery and, in the opinion of any Authorised Officer is likely to cause a 
breach of these Rules. Any such Authorised Officer is empowered to take such 
action as is necessary to ensure the said gathering is dispersed or removed and 
may include taking action under Section 10 of these Rules, and/or seeking 
assistance from the Police as required. 

6.5 Only dogs controlled by a lead less than 2 metres long are permitted in the 
Cemetery. 

6.6 Under the provisions of the Dog Fouling (Scotland) Act 2003 a person in charge 
of a dog must ensure that any dog excrement is picked up and either removed 
from the Cemetery or deposited in a bin within the Cemetery. 

6.7 Memorial wreaths are permitted and shall be removed at the discretion of the 
Council. 

6.8 No operation or works of any kind shall be permitted inside the Cemetery 
grounds without the sanction of the Council who must be satisfied that the 
authority of the relevant Lairholders has been obtained prior to works 
commencing. 

7. Vehicles 

7.1 Car parking facilities provided by the Council for the convenience of persons 
visiting the Cemetery. Parking shall only be available at such times as the 
Cemetery is open. 

7.2 In all cases the directions of the Council's cemetery staff must be complied with 
and all vehicles must not exceed the speed limit of 10mph. 



7.3 The Council shall not be held responsible for any damage to vehicles, or other 
property left in the car parking facilities. 

7.4 Vehicles conveying Memorials or goods into the Cemetery grounds will be 
allowed only with the consent of the Council. The person or persons in charge of 
such a vehicle must comply with the directions of the Authorised Officer whilst 
within the Cemetery Grounds. 

8. Prevention of Nuisance 

8.1 Within a Cemetery, no person shall: 

8.1.1 Use any profane or offensive language or behave in an offensive, disorderly or 
insulting manner; 

8.1.2 Willfully or carelessly obstruct, disturb or interrupt any officer or employee of the 
Council in the exercise of his/her duties or in the execution of any work 
associated therewith; 

8.1.3 Willfully or improperly interfere with any other person using the facilities provided 
by the Council, or behave in such a manner as to endanger their own safety or 
that of other persons; 

8.1.4 Disobey any proper instructions given by any Authorised Officer to ensure the 
safety and comfort of all persons using the Cemetery; 

8.1.5 Bring any object or objects that may be considered by an Authorised Officer to be 
dangerous; 

8.1.6 Climb upon any tree, shrub, wall, fence or railing, or upon any monument, 
fountain, statue, building or other structure. 

9. Disputes 

9.1 Should any dispute arise as to the interpretation of these Rules and Regulations, 
or Table of Fees and charges, the Council reserves the right to re-consider its 
position but the decision of the Council shall be final. 

10. Miscellaneous 

10.1 The Council may alter the Rules or any part of them, from time to time as they 
see fit and make and enforce such others as they may consider necessary for the 
proper or better management of the Cemeteries. 

10.2 The following conditions apply to a contravention by any person of the Rules: 

10.2.1 Should an Authorised Officer have reasonable grounds for believing that any 
person has contravened, is contravening or is about to contravene any of the 



foregoing management rules, he/she may expel that person from the cemetery. 
Any person, who fails to leave the cemetery on being so expelled, shall be guilty 
of an offence and liable on summary conviction to a fine not exceeding level one 
of the standard scale in terms of Section 118 of the Civic Government (Scotland) 
Act 1982 and Section 225 of the Criminal Procedure (Scotland) Act 1995. 

10.2.2 The Council may decide that a person who has persistently contravened or 
attempted to contravene the foregoing Rules and is, in the Council's opinion, 
likely to contravene them again. In such circumstances, the Council may notify 
such person and make that person the subject of an Exclusion Order. 

10.2.3 Such Exclusion Order shall take effect upon a person on such date as the 
Council may decide which shall not be less than 14 days after the date of their 
decision to make the Exclusion Order. 

10.2.4 Any person who has been made subject to an Exclusion Order shall be entitled to 
make written or oral representations to the Council at any time up to the date 
when the Order should have taken effect upon them in terms of sub-paragraph 
(d) above. The Council shall suspend the effect of their decision, consider the 
representations and decide whether to confirm their decision or to revoke or 
amend it. 

10.2.5 An Exclusion Order shall have effect for such period not exceeding one year as 
the Council may determine and the Council may at any time reduce the period of, 
or revoke an Exclusion Order made by them. If the Council sees fit it may renew 
such Exclusion Order after review. 

10.2.6 Any person who being a person subject to an exclusion order enters or attempts 
to enter the cemetery to which the exclusion order relates shall be guilty of an 
offence and liable, on summary conviction, to a fine not exceeding level one on 
the standard scale in terms. 

10.2.7 All persons exercising access rights within any Cemetery or Churchyard covered 
by these Rules shall behave responsibly in accordance with the Scottish Outdoor 
Access Code. 



. 




